Rogaliki drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama była niemal zmuszana, żeby piec je co weekend. Były delikatne i mięciutkie Niemal rozpływały się w ustach. Z nadzieniami można było zaszaleć Jednym razem były nadziane różaną konfiturą, innym razem ręcznie robionymi powidłami śliwkowymi. Jako, że obecnie takowych powideł nie posiadam, musiałam wspomóc się innymi
konfiturami. Rogaliki drożdżowe to świetna propozycja na dzisiejszy dzień. Będą miłym podziękowaniem dla naszych dzieci za odwiedziny w dzisiejszym dniu. Często robię je także, kiedy spędzam weekend na działce. Nie trzeba się bawić w krojenie ciasta, pilnować uciekających papierowych talerzyków przygotowanych do ciasta. Daję sobie głowę uciąć, że zasmakują każdemu.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 dag masła
- szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 10 dag drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- konfitura do nadziania rogalików
Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w małym rondelku. Przelewamy do miski. Wkruszamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru Dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy niewielką ilość wody. Umieszczamy nad nim miskę z rozczynem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Masło najpierw zagniatamy z niewielką ilością mąki. Gdy masa będzie jednolita dokładamy resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dokładamy rozczyn. Wszystko zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta. Wałkujemy ciasto na kształt koła. Wycinamy z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszym kawałku trójkąta wykładamy konfiturę. Ciasto zwijamy ku środkowi. Zwijamy w rogale. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli macie problem z niedoborem konfitur w piwnicy jak ja to zapraszam na stronę
ETERNO.
źródło: przepis rodzinny
Ilość porcji: ok. 40-45 rogalików
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Urocze i smakowite!
OdpowiedzUsuńdziekuje
Usuń