6/05/2017

Zupa szczawiowa z faszerowanym jajkiem

Uwielbiam zupy. Wrzuca się do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami, tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka.  Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków.

Składniki:

  • 30 dag szczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek)
  • 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać rosół)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szklanka śmietany (użyłam kremówki)- w wersji fit używam jogurtu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 plaster szynki
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • cukier
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje. Dodajemy do bulionu. Gotujemy przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Ugotowane jajka obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z żółtkami, kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka. Zupę wylewamy na talerze. Wykładamy jajka. Podajemy na ciepło. Można ozdobić gałązkami pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 4-5
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 10 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger