6/07/2017

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko. Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy:)

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • słoik suszonych pomidorów
  • 10 dag szpinaku (użyłam świeżego)
  • 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano)
  • szklanka kremówki
  • szklanka bulionu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka. Odkładamy w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i kurczaka usmażyć następnego dnia). Cebulę kroimy w cienkie piórka. Szklimy ją na patelni. Odgarniamy cebulę na bok. Wkładamy kurczaka. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wlewamy śmietanę i bulion. Dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodajemy szpinak i ser. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jeszcze dodać zioła. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem.

Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

8 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger