W moim domu znowu zagościła
zupa. W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę
kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 50 dag kalafiora
- 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
- włoszczyzna
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2-3 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
- 150 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ostra papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Pozbawiamy się szumowin. Dokładamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy kaszę i paprykę. Smażymy przez ok. 2 minuty. Włoszczyznę wyciągamy z wywaru. Do wywaru dokładamy kalafior, zawartość patelni i mrożony groszek z marchewką. Gotujemy do czasu aż kasza i warzywa staną się miękkie. . Zupę zabielamy jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem- jak trzeba jeszcze papryką. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Bardzo lubię zupę kalafiorową, ale z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń