Składniki:
- 4 szklanki startych na tarce na drobnych oczkach ziemniaków
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 15 g drożdży
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- sos paprykowy do podania
i łyżką ciepłego mleka. Odstawiamy. Resztę mleka zagotowujemy. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku na sitku. Zalewamy je wrzącą szklanką mleka. Resztą mleka zalewamy tartą bułką, dokładnie mieszamy. Do zaparzonych ziemniaków dodajemy żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"- Encyklopedia gotowania
Ilość porcji: ok 60 placuszków
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Z czystym sumieniem polecam odwiedzić stronę producenta
źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"- Encyklopedia gotowania
Ilość porcji: ok 60 placuszków
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Z czystym sumieniem polecam odwiedzić stronę producenta
Na takiego racuszka to bardzo chętnie bym się skusiła i nie trzeba by mnie długo namawiać ;) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę:)
UsuńJadłam kiedyś takie ziemniaczane na drożdżach,pyszne były:)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, to prawda.
UsuńTo już mam pomysł na piątkowy obiad 😊 Dziękuję i Pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńNa piątek takie racuchy będą w sam raz :)
Usuń