6/29/2017

Racuchy ziemniaczane

Placki można przygotowywać na wiele sposobów. Można przyrządzić je w wersji słodkiej oraz słonej.  Mogą stanowić samodzielne danie obiadowe lub być pysznym pożywnym śniadaniem. Uwielbiam placki ziemniaczane, ale ile można je robić. Postanowiłam je nieco urozmaicić, i  w ten sposób na moim stole pojawiły się tym razem racuchy ziemniaczane. Wyszły przepyszne. Bardzo delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Ja podałam je z salsą paprykową ETERNO, która świetnie podkręciła smak dania. Sos ten idealnie nadaje się także do wędlin, serów, ryb, pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście:)

Składniki:


  • 4 szklanki startych na tarce na drobnych oczkach ziemniaków
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • sos paprykowy do podania
Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku. Drożdże ucieramy z cukrem
 i łyżką ciepłego mleka. Odstawiamy. Resztę mleka zagotowujemy. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku na sitku. Zalewamy je wrzącą szklanką mleka. Resztą mleka zalewamy tartą bułką, dokładnie mieszamy. Do zaparzonych ziemniaków dodajemy żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"- Encyklopedia gotowania

Ilość porcji: ok 60 placuszków
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł





Z czystym sumieniem polecam odwiedzić stronę producenta

6 komentarzy:

  1. Na takiego racuszka to bardzo chętnie bym się skusiła i nie trzeba by mnie długo namawiać ;) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś takie ziemniaczane na drożdżach,pyszne były:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To już mam pomysł na piątkowy obiad 😊 Dziękuję i Pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na piątek takie racuchy będą w sam raz :)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger