10/25/2017

Jesienna lasagne

 Dziś środa, 25 października 2017 roku. Chciało by się że rzec, że dzień jak każdy inny. A jednak nie, nie każdy zdaje sobie sprawę, że to właśnie dzisiaj przypada "Światowy Dzień Makaronu". Wielu blogerów świętuje ten dzień przygotowując różnego rodzaju dania z makaronem. Postanowiłam ten dzień, chyba po raz pierwszy świętować i ja. W uczczeniu tego dnia pomogły mi makarony Lubella. Jako, że "Światowy Dzień Makaronu" okazał się wyjątkowo przepyszny, postanawiam, że świętować ten dzień już będę zawsze co roku. Płaty makaronu lasagne przekładane sernikowymi i marchewkowo-jabłkowymi warstwami okazały się przepyszne. Danie to robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni.
  #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Składniki:
  • makaron Lasagne Nr 52 "Lubella"- ok. 9 płatów
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże jabłka
  • 2 garście żurawiny lub rodzynek
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 50 dag mielonego białego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru
  • kostka masła
Sposób przygotowania: Płaty makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Układamy obok siebie, żeby się nie posklejały. Żurawinę (lub rodzynki) sparzamy wrzątkiem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. To samo robimy z jabłkami. Na dwóch łyżkach masła podsmażamy startą marchew i jabłka. Podsmażamy do czasu aż staną się miękkie. Dodajemy odsączoną na sitku żurawinę. Dosładzamy miodem. Pół kostki masła ucieramy z cukrem (5 łyżek). Cały czas ucierając dodajemy jajka i budyń (w proszku). Miksując dokładamy powoli twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą masła. Wykładamy kolejno- warstwę sera, płaty lasagne, marchew z jabłkiem, lasagne. Czynność powtarzamy. Na wierzch wykładamy ostatnią warstwę sera. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 45 minut. Danie można podawać samodzielnie. Wyśmienicie smakuje także polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji- ok. 5
Czas przygotowania: ok. 1,15h plus pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 22 zł

Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez Durszlak i Lubellę
  Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

2 komentarze:

  1. Niesamowicie pysznie wygląda :) Wpraszam się na takie jedzonko Basiu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger