10/11/2017

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 Sezon na jabłka trwa w najlepsze. O tyle o ile nie przepadam za spożywanie jabłek jako samodzielny owoc to uwielbiam przyrządzać z nich różne dania. Mogą stanowić idealny dodatek do dań mięsnych, jak i są wspaniałym dodatkiem do ciast. W zeszłym roku często przyrządzałam placuszki z jabłkami z dodatkiem maślanki, w tym roku mój wybór padł na drożdżowe racuchy z jabłkami. Moja mama musiała ich robić na prawdę bardzo dużo, bo zajadając się nimi mieliśmy wyjątkowo pojemne żołądki. Polecam na obiad, lub na słodki podwieczorek.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 dag drożdży
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • garść rodzynek (lub żurawiny)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:  Mleko podgrzewamy w małym rondelku. Drożdże rozkruszamy. Dodajemy do nich cukier waniliowy, szczyptę soli i cynamon. Zalewamy ciepłym mlekiem (nie może być zbyt gorące). Dokładamy jajka i przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i rodzynki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż zwiększy swoją objętość. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ilość porcji: ok. 15 szt.
Czas przygotowania: 0,45 h plus wyrastanie ciasta
Koszt przygotowania: ok. 7 zł


3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger