Sezon
paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam paprykę jako dodatek do
zupy, ale najbardziej uwielbiam ją faszerowaną. Tu jest bardzo dużo możliwości. Można ją podać z
wędzony pstrągiem, albo w sposób bardziej tradycyjny- czyli faszerowaną mięsem i ryżem. Tym razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na
szybki i prosty obiad.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag)
- duża garść rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Do miski wkładamy mięso, ryż, rodzynki i jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, jak trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryk ścinamy wierzchy. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy przygotowany farszem. Papryki układamy w garnku. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 45 min. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji: 4 szt.
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Bardzo lubię faszerowaną paprykę :) Pysznie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń