11/06/2017

Papryka faszerowana mięsem

Sezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam paprykę jako dodatek do zupy, ale najbardziej uwielbiam ją faszerowaną. Tu jest bardzo dużo możliwości. Można ją podać z wędzony pstrągiem, albo w sposób bardziej tradycyjny- czyli faszerowaną mięsem i ryżem. Tym razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad.

Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • 1 cebula
  • 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag)
  • duża garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Do miski wkładamy mięso, ryż, rodzynki i jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, jak trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryk ścinamy wierzchy. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy przygotowany farszem. Papryki układamy w garnku. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 45 min. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: 4 szt.
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię faszerowaną paprykę :) Pysznie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger