Placuszki to idealna propozycja na obiad szybki, smaczny i tani. Często robię je na piątkowy obiad, lub w sobotę, kiedy to wszyscy są pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego:
z ziemniaków, z cukinii oraz na słodko z
jabłek. Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój mały synek zjadł ich ogromne ilości). Minusy tego dania? Ciągle chcesz więcej i więcej...
Składniki:
- 50 dag białego mielonego twarogu (lub zwykłego w kostkach)
- 2 duże jabłka- najlepiej bardzo kwaśne
- 8 dag cukru (najlepszy będzie trzcinowy)
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar "L")
- 2 garście żurawiny (lub rodzynek)
- tłuszcz do smażenia (ja użyłam masła)
Sposób przygotowania: Jeśli używamy zwykłego twarogu to przepuszczamy go przez praskę. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują także polane kwaśną śmietaną.
Ilość porcji: ok. 15 placuszków
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Takie placuszki bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie Basiu :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, polecam.
UsuńJak przepysznie wyglądają, uwielbiam takie placuszki!! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam! :)
Tak jak wyglądają, tak i smakują.
Usuń