11/21/2017

Sernikowe placuszki z jabłkami

Placuszki to idealna propozycja na obiad szybki, smaczny i tani. Często robię je na piątkowy obiad, lub w sobotę, kiedy to wszyscy są pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego: z ziemniaków, z cukinii oraz na słodko z jabłek. Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój mały synek zjadł ich ogromne ilości). Minusy tego dania? Ciągle chcesz więcej i więcej...

Składniki:
  • 50 dag białego mielonego twarogu (lub zwykłego w kostkach)
  • 2 duże jabłka- najlepiej bardzo kwaśne
  • 8 dag cukru (najlepszy będzie trzcinowy)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiar "L")
  • 2 garście żurawiny (lub rodzynek)
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam masła)
Sposób przygotowania: Jeśli używamy zwykłego twarogu to przepuszczamy go przez praskę. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują także polane kwaśną śmietaną.

Ilość porcji: ok. 15 placuszków
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

4 komentarze:

  1. Takie placuszki bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie Basiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przepysznie wyglądają, uwielbiam takie placuszki!! :)

    https://buszujwkuchni.com - zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger