3/19/2014

Racuszki z kabanosem i chilli


Składniki:
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki kefiru,
2 jajka,
½ cebuli,
szczypta sody oczyszczonej,
10 dag kabanosów,
1 papryczka chili,
10 dag żółtego sera,
płaska łyżka soli,
płaska łyżka pieprzu.
Sos: 2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku;
2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Do miski wlewamy kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim jeszcze ciepłe placuszki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. świetny przepis muszę wypróbować koniecznie ;)
    Monia B ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger