3/17/2016

Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 25 dag mielonego
  • 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • kromka chleba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: 3 jajka gotujemy na twardo. Schab nacinamy wzdłuż tak, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Rozbijamy mocno tłuczkiem do mięsa. Chleb moczymy w wodzie. Dodajemy do mielonego razem z jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na schab. Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na warstwę mielonego mięsa. Z brzegu schabu układamy jajka. Zwijamy jak najbardziej ciasno się da w roladę. Owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 2 h. Wyciągamy i kroimy w plastry. Danie najlepiej smakuje podane z sosem np. chrzanowym.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2,45 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger