11/07/2016

Placki dyniowe

Placki z dyni to danie, które uwielbiają i dorośli i dzieci. Są delikatniejsze w smaku niż placki ziemniaczane. Przygotowuje się je szybko i szybko zjada. Uwielbiam je posypane cukrem, bądź polane kwaśną śmietaną czy jogurtem.

Składniki:


  • 80 dag dyni (po obraniu, bez skórki)
  • szklanka mąki
  • 6 dag masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania: Dynię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po żółtku cały czas miksując. Dokładamy dynię, mąkę i sodę. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z resztą składników. Na rozgrzany olej wykładamy po 2 łyżki masy, formujemy placuszki. Smażymy na złoto z każdej strony.

Ilość porcjo: ok. 15 placuszków
Czas przygotowania: 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 8 zł




4 komentarze:

  1. Muszę zrobić takie placuszki, bardzo polubiłam dynię i możliwości tworzenia z niej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dziwne, bo dynię jem zawsze w ciastach na słodko, ale jak robię z niej placki, to zawsze na słono. A przecież ona jest fenomenalna na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą byc bardzo smaczne, wyglądają ładnie

    OdpowiedzUsuń
  4. tak chodzą mi po głowie placki... a do tego mam dynię... chyba muszę skorzystać z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger