3/19/2014

Cukiniowe placuszki z fetą


Składniki:
30 dag cukinii,
30 dag mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
pół szklanki mleka,
2 ząbki czosnku,
20 dag fety,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Mleko miksujemy z żółtkami, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Dodajemy pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na gorący tłuszcz, formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Źródło: przepis własny

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam placuszki z cukinią mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu dałam cię do znajomych na społeczności

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma nic lepszego od takich warzywnych placuszków :)
    Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm ale ta ilość mąki chyba za ogromna bo wymiksować tego się nie dało (bardziej ugniatać) nic z tego nie wyszło i moje placki poszły do kosza :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam te placki w ten weekend i wyszły bardzo dobre. Nic bym nie zmieniła w tym przepisie. Nie mam pojęcia od czego to zależy.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger