9/29/2016

Ryba z warzywami

Zawsze się śmiałam, ze moją ulubioną rybą jest śledź. Śledzie kocham pod każdą postacią, szczególnie do gustu przypadły mi śledzie curry. Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę, tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę do niej wracać w sezonie zimowym, kiedy o dobre warzywa raczej ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni. Do tego przepisy na pewno będę bardzo często wracać.

Składniki:
  • 50 dag filetów z ryby
  • kawałek selera
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • por
  • sól, pieprz
  • curry
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Solimy z każdej strony. Pietruszkę, marchew, seler obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Por kroimy w krążki. Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach masła do czasu aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i curry. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła. Wkładamy rybę. Przykrywamy warzywami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h







4 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger