11/02/2016

Mus z dyni

Jeśli zrobiliście już ciasto bez pieczenia z dyni, zajadaliście się kremem z dyni i nadal nie wiecie co zrobić z jej nadmiarem to polecam przyrządzić taki właśnie mus z dyni. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli cieszyć się dynią przez cały rok. 
Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy (skórką do góry) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut. Obieramy ze skórki. Miksujemy przy pomocy blendera. Przekładamy do plastikowych pojemniczków. Mrozimy.

6 komentarzy:

  1. W tym sezonie chyba każdy szanujący się bloger kulinarny zamieścił na swojej witrynie przepis na mus z dyni : ) To fakt, dynia to plenne warzywo i czasami brakuje pomysłów na jej zagospodarowanie. A taki mus jest prosty w przygotowaniu, ma wiele zastosowań w kuchni i nadaje potrawom piękny kolor. Sama robię go w identyczny sposób, a w ziemie odmrażam i używam do kawy, naleśników, wypieków, sosów itp. Żadna dynia się nie zmarnuje : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubię marnować jedzenia. A niestety dynie to zazwyczaj duże okazy. Po co więc wyrzucać. Można się nią cieszyć przez cały rok:)

      Usuń
  2. Robię co roku do słoika, albo trochę mrożę, bo lubię potem taki mus wykorzystywać do pancakes lub tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę mroizić bo za długo trwa ta pasteryzacja. Kiedyś mi wszystko poszło do śmietnika.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger