12/09/2016

Ciasto bananowe


Dziś polecam wszystkim pyszne ciasto bananowe. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec na weekend to może własnie taka propozycja przypadnie Wam do gustu. Od zawsze uwielbiałam połączenie bananów i czekolady. Jak dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam też połaczenie smaku bananów i kawy. Z takim połączeniem smaków można się spotkać w przepisie na przepyszne muffiny. Ciasto bananowe polecam dla osób, które w weekend chcą zjeść coś pysznego, słodkiego i coś co można przygotować w sposób szybki i przyjemny. Czy wiecie, że banany świetnie pasują także do drobiu? Jeśli nie wiedzieliście to proponuję zajrzeć tutaj.

Składniki (standardowa keksówka):
  • 3,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru (najlepiej brązowego trzcinowego)
  • 75 g orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 4 średnie banany
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
Sposób przygotowania: Orzechy włoskie i czekoladę drobno siekamy. Banany kroimy w małą kostkę. Z cytryny ścieramy skórkę (uwaga- nie ścieramy białej błonki, jest gorzka!). Olej miksujemy z cukrem. Dodajemy skórkę cytryny i sól. Ubijamy. Dokładamy po jednym jajku. Ubijamy aż masa stanie się puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli wsypujemy do masy. Miksujemy. Dodajemy czekoladę, banany i orzechy. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

11 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananowe ciasta należą do moich ulubionych :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. To byłoby świetne ciasto do śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A JAKI WYMIAR FOREMKI KEKSÓWKI?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje mi się, że w przepisie jest za dużo mąki.... ostatnio zrobiłam z mniejszej ilości i bananowiec był dużo lepszy miękki, wilgotny... Jak myślisz Basiu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepiej uzyc bardzo dojrzalych bananow, takich juz prawie brazowych, bo sa mieciutkie i smak sie w pelni rozwinal. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger